Lukutuokio 2: Muttinen ja äiti

info_outline

Alla olevalla videolla muusikko-juontaja Tuomo Rannankari lukee Anu Krogeruksen kirjoittaman ihastuttavan kirjan “Muttinen ja äiti”. Kirjan on kuvittanut Erika Kallasmaa.

“Eräänä päivänä äiti ei jaksa olla enää äiti. Myöskään Muttista ei huvita olla enää vauva. He päättävät vaihtaa osia. Äiti ottaa nokoset, sillä niin kaikki maailman vauvat tekevät. Mutta Muttisella on hirmuisesti puuhaa! Hän siivoaa ja järjestää ja soittelee puhelimella. Sitten pitää käväistä kaupassa. Ja niin Muttinen konttaa ulos ovesta suureen maailmaan…”

“Muttinen ja äiti” tempaa kuuntelijan mukaansa taaperoperheen arkeen tarjoamalla jännitystä, seikkailua ja onnellisen lopun tuomaa helpotusta. Kuvakirjana se on suunnattu erityisesti pienemmille, mutta tarina avaa myös koululaisille mahdollisuuksia käsitellä erilaisia teemoja. Sivun alareunasta lukutuokion alta löydät eri-ikäisille valmiiksi mietittyjä tehtäväehdotuksia, joita saa vapaasti hyödyntää! Voit myös jakaa oman tehtäväideasi tai kuvan tai kuvauksen tehtävän toteutuksesta Tartu tarinaan -Facebook-sivulla!

Kirjan tiedot:
Kirjan kirjoittanut Anu Krogerus, kuvittanut Erika Kallasmaa, kustantaja WSOY 2019

ondemand_video

Katso ja kuuntele lukutuokio tästä:

help_outline

Tehtäviä:

Tehtäviä leikki-ikäisille

 1. Mitä sinä haluaisit tehdä, jos olisit aikuinen yhden päivän ajan? Voit piirtää aikuispäivästäsi kuvan tai kertoa vaikka tarinan! Myös aikuinen voi kertoa, mitä haluaisi itse tehdä, jos olisi päivän ajan lapsi.
 2. Millainen olisi Muttisen jumppa? Osaatko kieriä kuin Muttinen? Entä kontata? Pomppia kuin sammakko? Surista kuin kärpänen? Juosta niiiiin lujaa kuin äiti? Entä kuinka kovaa osaat huutaa äitiä? Keksikää yhdessä Muttisen vauvajumppa! Pyydä muut perheenjäsenet mukaan.
 3. Roolinvaihtoleikki: Haluaisitko sinä vaihtaa roolia isän tai äidin kanssa ja millainenhan päivä siitä tulisi? Tai jos lapsi kertoisikin vanhemmalle, mitä pitää pukea päälle ja auttaisi vanhempaa pukemisessa? Kokeilkaa leikkiä, jossa vaihdatte rooleja.
 4. Tuomo Rannankari ei näyttänyt kirjan kuvia: minkähän näköinen vauva Muttinen on? Voit piirtää Muttisesta kuvan! Tiedätkö, miltä itse näytit vauvana? Pyydä äitiä tai isää näyttämään sinulle omia vauvakuviasi.
 5. Taaperon päivä voi olla varsinaista tunteiden vuoristorataa! Millaisia tunteita tarinassa esiintyi, mistä tunteet johtuivat ja miten tunteet vaikuttivat Muttisen ja äidin käyttäytymiseen? Koska et nähnyt kirjan kuvia, voisit miettiä ja näyttää, miltä Muttinen näytti hämmästyneenä? Onnellisena? Säikähtäessään? Entä helpottuneena? Millaisia tunteita tarina herätti sinussa?

Tehtäviä esiopetusikäisille

 1. Mitä kaikkia tehtäviä vanhemmat tekevät päivän aikana kotona? Kuinka monta aikuisten tekemään asiaa keksit? Voit piirtää ne kaikki!
 2. Tuomo Rannankari ei näyttänyt kirjan kuvia: millainen kuvitus kirjassa mahtoi olla? Voit piirtää itse kuvan tai kuvitella sen mielessäsi? Miltä tarina tuntuu, jos sen kuuntelee silmät kiinni ja yrittää samalla nähdä mielessään?
 3. Keskustelu kirjan pohjalta: Osaatko kuvitella, millaisia erilaisia tunteita Muttinen ja äiti tarinassa tunsivat? Milloin sinua on harmittanut niin kuin Muttista ja miksi? Kuka sinua on silloin lohduttanut ja miten? Miltä se on tuntunut? Voit piirtää tuntemuksistasi vaikkapa kuvan.

Tehtäviä koululaisille

 1. Kirjassa Muttinen vaihtoi rooleja äitinsä kanssa. Kenen kanssa sinä haluaisit vaihtaa rooleja päiväksi? Mitä tekisit, jos olisit päivän ajan joku toinen henkilö? Voit piirtää tai kirjoittaa pienen tarinan aiheesta. (→ Esim. OPS: Kuvataide T4, Äidinkieli ja kirjallisuus T10, T11, S3) 
 2. Kirjassa Muttinen ja äiti järjestivät kokouksen olohuoneessa. Jos sinä voisit nyt järjestää kokouksen jostakin tärkeästä asiasta, mistä aiheesta järjestäisit sen? Mistä aiheesta haluaisit keskustella tai sopia ja kenen kanssa? Voit kirjoittaa listan asioista, mistä kokouksessa keskusteltaisiin, tai piirtää sarjakuvan kokouksen kulusta. (→ Esim. OPS: L7, Kuvataide T4, Äidinkieli ja kirjallisuus T9, T10, S3)
 3. Muttinen ja äiti sopivat, että Muttinen on vauva niin kauan kunnes hän kasvaa isoksi. Mitä tiedät omasta vauva-ajastasi? Voit keskustella asiasta kotona. Mikä oli ensimmäinen sanasi? Minkä ikäisenä opit kävelemään? Entä mikä esine oli sinulle tärkeä? (→ Esim. OPS: Ympäristöoppi T19, S1).
 4. Tuomo Rannankari on monelle tuttu Pikku Kakkosesta. Oletko sinä katsonut Pikku Kakkosta? Selvitä, minä vuonna Pikku Kakkonen alkoi? Entä mitä ohjelmia Pikku Kakkonen esittää tällä hetkellä? (→Esim. OPS: Äidinkieli ja kirjallisuus T7, S2)
 5. Kirjassa Muttinen on lähtenyt ulos ja samaan aikaan äiti herää päiväunilta. Kirjoita tarinalle erilainen jatko ja lopetus. Mitä äidin heräämisen jälkeen voisi tapahtua? Mitä Muttinen voisi tehdä ulkona? Miten kirja päättyy? (→ Esim. OPS: Äidinkieli ja kirjallisuus T10, T11, S3)