Lukutuokio 18: Lätkä-Lauri ja tautinen turnaus

info_outline

Alla olevalla videolla jääkiekkoilija Juuso Vainio lukee Roope Lipastin Lätkä-Lauri-sarjan kolmannen kirjan eli Lätkä-Lauri ja tautinen turnaus.

“Lätkä-Lauri on helppolukuinen, humoristinen jääkiekkosarja koulua ja urheilu-uraa aloitteleville. Suositun sarjan kolmas osa vie turnaustunnelmiin. Sapelihammastiikereiden ensimmäinen pelimatka ei suju aivan suunnitelmien mukaan. Lätkä-Laurin joukkue Sapelihammastiikerit on kutsuttu ihan oikeaan Kermakannu-turnaukseen. Ensin vuorossa on kuitenkin tiukkaa harjoittelua ja tulevaan valmistautumista. Jokaisessa sarjassa pelaa kolme joukkuetta, ja kovana tavoitteena on vähintään pronssimitali. Juuri ennen peliä Laurin vatsassa alkaa kuitenkin mouruta. Olikohan virhe tankata pelibussissa karkilla?”

Videon alta löydät kirjaan liittyviä tehtäviä leikki-ikäisille, esikoululaisille sekä alakoululaisille aina ensimmäisestä luokasta kuudenteen luokkaan! Voit myös jakaa lukutuokioon liittyvät omat vinkkisi Facebook-sivullamme!

Kirjan tiedot:
kirjoittanut Roope Lipasti, kuvittanut Harri Oksanen, kustantaja WSOY 2019

ondemand_video

Katso ja kuuntele lukutuokio tästä:

help_outline

Tehtäviä:

Tehtäviä leikki-ikäisille:

 1. Mitä luulet, onko ihmeräpylässä oikeasti taikaa? Millaisia taikasanoja sinä tiedät? (esim. hokkus pokkus, abrakadabra, sim-sala-bim) Voit myös keksiä omia taikasanoja! (Kielten rikas maailma)
 2. Kokeilkaa, miten luistelu onnistuu sisällä sukkasiltaan! ( Kasvan, liikun ja kehityn)
 3. Keksikää oma Lätkä Lauri –hippa! Voisiko esimerkiksi X-hippaa muokata niin, että pelastettaessa löisikin leikisti kiekon maaliin (kiinnijääneen jalkojen välistä) tai pitäisikö kiinni jäänyt pelastaa läpsäisemällä kiinnijääneen kädessä leikisti olevaa ihmeräpylää? ( Kasvan, liikun ja kehityn)
 4. Lätkä-Lauri haaveilee pelaavansa NHL:ssä joku päivä. Mistä sinä haaveilet tai mitä haluaisit tehdä isona? Haaveista voi myös piirtää tai maalata.
 5. Kuuntele Suomen kansallislaulu Maamme-laulu. Selvittäkää, milloin jääkiekossa lauletaan Maamme-laulua. Milloin muulloin Maamme-laulua kuunnellaan? ( Tutkin ja toimin ympäristössäni)

Tehtäviä esiopetukseen:

 1. Keskustelua kirjasta: Miksi Laurin vatsa oli kipeä? Millä tavoin tai mikä voisi tilanteessa helpottaa Laurin oloa? Jääkiekko on joukkueurheilua, mitä sillä tarkoitetaan? Miksi Laurista tuntui, että hän pettää joukkueen, kun hän ei päässyt pelaamaan? Oliko hän oikeassa? Miltähän tuntuu voittaa ottelu, entä hävitä? ( Kielten rikas maailma, minä ja meidän yhteisömme)
 2. Keskustelkaa terveellisestä ruokavaliosta: Millaisia ruokia voi syödä joka päivä? Mitä ruokia syödään harvoin tai herkkupäivinä? Milloin sinulla on herkku/karkkipäivä? Millaisia vaikutuksia voi olla päivittäisillä herkkujen syönnillä? Voitte katsoa tai tulostaa esimerkiksi Papunetistä erilaisia ruokakuvia ja miettiä näiden kautta tätä teemaa. Voitte myös jakaa kuvia esimerkiksi terveelliset/epäterveelliset tai syö usein/syö harvoin -kategorioihin. ( Kasvan, liikun ja kehityn)
 3. Tutustukaa YLE areenan joukkueurheiluun kannustavaan Pikku Kiekko -sarjaan, jossa opitaan jääkiekon alkeita sekä terveellisiä elämäntapoja ja joukkupelin herättämiä tunteita. ( Minä ja meidän yhteisömme)
 4. Selvitä asuinpaikkakuntasi tai naapurikaupungin jääkiekkoseura. Löytyykö joukkueelta oma maalilaulu? Millainen logo joukkuueella on? Voit myös piirtää tai maalata sen tai keksiä vaikkapa oman logon. ( Minä ja meidän yhteisömme, Ilmaisun monet muodot)

Tehtäviä alkuopetukseen:

 1. Laurilla oli turnausreissulla eväänä mm. suklaata, sipsiä ja limsaa. Millainen sinusta on hyvä ja ravitseva välipala esimerkiksi pelireissulle tai koulun jälkeen? Voit valmistaa välipalan tai piirtää sen paperille. ( Esim. OPS: ympäristöoppi T15)
 2. Mitä jääkiekkojoukkueita tiedät? Tutki, millaisia logoja joukkueilla on. Piirrä sen jälkeen Sapelihammastiikereiden joukkeelle logo. ( Esim. OPS: kuvataide T4)
 3. Lätkä Lauri ja tautinen turnaus on yksi Lukupalat-kirjasarjan kirjoista. Selvitä, mitä muita kirjoja Lukupalat-sarjaan kuuluu. Minkä kirjoista haluaisit lukea seuraavaksi? ( Esim. OPS: äidinkieli ja kirjallisuus T7, T8)

Tehtäviä 3.-6.-luokkalaisille:

 1. Laurilla oli turnausreissulla eväänä mm. suklaata, sipsiä ja limsaa. Käy tutustumassa Terve koululainen -verkkosivun kilpailupäivän välipalavinkkeihin. Suunnittele sen jälkeen monipuolinen ja ravitseva välipala. Voit myös valmistaa välipalan ja ottaa siitä esimerkiksi valokuvan. ( Esim. OPS: Ympäristöoppi T19)
 2. Tutki eri jääkiekkojoukkueiden logoja. Minkälaisia mielikuvia ne luovat joukkueista? Millaisia elementtejä niissä on käytetty? Suunnittele ja piirrä Sapelihammastiikereiden joukkueelle logo. ( Esim. OPS: monilukutaito L4, kuvataide T4)
 3. Vastaa kirjan pohjalta alla oleviin kysymyksiin. Kirjoita vastaukset kokonaisilla lauseilla. ( Esim. OPS: äidinkieli ja kirjallisuus T5)
  Miksi joukkueen logo teipattiin bussin takaikkunalle?
  Miksi Lauri ei pelannut ensimmäisessä pelissä?
  Miten turnaus lopulta päättyi?
  Mitä Lauri teki turnauksen jälkeisenä iltana?