Lukutuokio 14: Mur ja mustikka

info_outline

Alla olevalla videolla koripalloilija Lauri Markkanen lukee ihanan tarinan Mur ja mustikka! Kaisa Happosen kirjoittama ja Anne Vaskon kuvittama Mur ja mustikka kertoo tarinan Murin ja Ison matkasta polulla. Iso on matkalla perille määränpäähän, joka on siellä, missä mustikat ovat. Murin on seurattava perässä, vaikka vastaan tulisi mitä! Pienen karhun eteen tulee kuitenkin niin paljon kaikkea kiinnostavaa, mitä Iso ei huomaa ollenkaan. Mur ja mustikka on ihastuttava tarina ympärille katsomisen hienoudesta ja siitä, kumpi onkaan tärkeämpää, matka vai määränpää?

Mur ja mustikka on moderni lastenkirja, jonka pohjalta voi käydä monenlaisia keskusteluja. Myös kirjan tunnettu lukija tarjoaa mahdollisuuden erilaisiin tehtäviin! Videon alta löydät kirjaan liittyviä tehtäviä leikki-ikäisille, esikoululaisille sekä alakoululaisille aina ensimmäisestä luokasta kuudenteen luokkaan! Voit myös jakaa lukutuokioon liittyvät omat vinkkisi Facebook-sivullamme!

Kirjan tiedot:
Kirjoittanut Kaisa Happonen, kuvittanut Anne Vasko, kustantaja Tammi, 2018.

ondemand_video

Katso ja kuuntele lukutuokio tästä:

help_outline

Tehtäviä:

Tehtäviä leikki-ikäisille:

 1. “Iso kulki, kulki, kulki. Kunnes se pysähtyi. Kääntyi kannoillaan ja näki.” Pohtikaa kirjan loppuratkaisua, mitä Iso sinun mielestäsi näkee tarinan lopuksi? Voit kertoa siitä pienen tarinan ja piirtää kuvan. ( Ilmaisun monet muodot)
 2. Jatkakaa tarinaa eteenpäin leikkien. Mitä Murille ja Isolle voisi tapahtua seuraavaksi? ( Ilmaisun monet muodot)
 3. Lähtekää metsäretkelle ja tutkikaa mitä metsässä voi nähdä ja kuulla. Huomaatko sellaisia asioita, joita Iso ei huomannut ollenkaan? (hakkaava tikka, orava, muurahaisjono, perhonen, suriseva ampiainen, valonsäteissä leijuvat hahtuvat, kuu, lepakko, lätäkkö, vesipisara tai tassun alla rapsahteleva oksa). Minkähän takia Iso ei huomannut niitä? Näkiköhän Iso jotakin sellaista, mitä Mur ei huomannut? Mitähän se voisi olla? ( Tutkin ja toimin ympäristössäni, kasvan liikun ja kehityn)
 4. Tehkää kuperkeikkoja kuten Mur! Tai keksikää oma Mur-jumppa! Leikkikää myös karhu nukkuu -leikkiä. ( Kasvan, liikun ja kehityn)
 5. Maalatkaa Ison ja Murin koti tai suuren suuri mustikka! Voitte myös kokeilla miltä tuntuu maalata musiikin soidessa taustalla (esimerkiksi luonnon äänet). ( Ilmaisun monet muodot)

Tehtäviä esiopetukseen:

 1. “Matka jatkuu, kunnes olemme perillä. Perillä on siellä, missä mustikat ovat.” Ison mielestä perillä ollaan silloin, kun ollaan mustikoiden luona. Minne sinä haluaisit päästä perille? Kirjoittakaa siitä pieni tarina. ( Kielten rikas maailma)
 2. Kirjan loppu on jätetty avoimeksi. Pohtikaa kirjan loppuratkaisua, mitä Iso näkee sinun mielestäsi? ( Kielten rikas maailma)
 3. Jatka tarinaa eteenpäin. Mitä Murille ja Isolle voisi tapahtua seuraavaksi? ( Kielten rikas maailma, ilmaisun monet muodot)
 4. Mur huomaa ympärillään paljon kiinnostavia asioita, kuten erilaisia tuoksuja ja ääniä. Mikä sinun mielestäsi on ihana tuoksu? Entä mistä tuoksusta et niin pidä? Millaisista äänistä sinä pidät tai et pidä? (Kielten rikas maailma)

Tehtäviä alkuopetukseen:

 1. Kirjan loppu on jätetty avoimeksi. Jatka kirjan tarinaa. Mitä Iso näki? Mitä Murille ja Isolle tapahtuu seuraavaksi? ( Esim. OPS: äidinkieli ja kirjallisuus T9)
 2. Et nähnyt kirjan kuvia, joten kirjoita kirjan nimi “Mur ja mustikka” Googlen kuvahakuun ja katsele kuvia kirjasta sen kautta. Mitä mieltä olet kirjan kuvista? Mistä pidät niissä? Onko kuvissa jotain mistä et pidä? Millaisia värejä ja muotoja kuvissa on käytetty? ( Esim. OPS: äidinkieli ja kirjallisuus T7, monilukutaito L4)

Tehtäviä 3.-6.-luokkalaisille:

 1. Et nähnyt kirjan kuvia, joten kirjoita kirjan nimi “Mur ja mustikka” Google kuvahakuun ja katsele kuvia kirjasta sen kautta. Vertaa sen jälkeen Mur ja mustikka -kirjan kuvitusta jonkin vanhan lastenkirjan kuvitukseen. Voit valita kirjan kotoa, tai etsiä Googlen avulla toisen lastenkirjan. Tutki kuvituksia ja pohdi esimerkiksi seuraavia kysymyksiä: Millaisia kuvat ovat? Mikä kuvissa miellyttää tai ei miellytä sinua? Millaisia elementtejä kuvissa on käytetty? Mitä kuvat kertovat? Mitä samaa ja eroa kirjojen kuvituksissa on? ( Esim. OPS: äidinkieli ja kirjallisuus T6, monilukutaito L4)
 2. Etsi uutinen kirjan lukijasta Lauri Markkasesta. Miksi valitsit juuri tämän uutisen? Mitä tietoa saat siitä? Katso uutisen kuvaa. Mitä sellaista kuva kertoo, mitä ei ole uutisessa mainittu? Kuvittele olevasi toimittaja. Mitä sinä kysyisit Lauri Markkaselta? Keksi sellaisia kysymyksiä, joita muut eivät ehkä ole vielä keksineet kysyä. ( Esim. OPS: äidinkieli ja kirjallisuus T7, monilukutaito L4)
 3. Kirjan loppu on jätetty avoimeksi. Jatka kirjan tarinaa. Mitä Iso näki? Mitä Murille ja Isolle tapahtuu seuraavaksi? ( Esim. OPS: äidinkieli ja kirjallisuus T10)