Lukutuokio 12: Yksinäisten saarten kartasto

info_outline

Alla olevalla videolla jalkapalloilija Pauliina Tähtinen lukee ihastuttavan “Yksinäisten saarten kartaston”. Maija Hurmeen kirjoittama ja kuvittama “Yksinäisten saarten kartasto” on herkkä tarina lapsen tutkimusmatkasta mielikuvitusmaassa sekä lapsen ja aikuisen välisestä vuorovaikutuksesta.

Yksinäisten saarten kartasto kertoo pienestä, tiedonhaluisesta Pirkosta, joka viettää kesäpäivää äitinsä kanssa rannalla. “Kuinka syvä meri on? Missä valaat nukkuvat? Pirkolla on monta tärkeää kysymystä, mutta äiti vain haluaa ottaa söpöjä kuvia Pirkosta. Koska äiti ei vastaa Pirkon kysymyksiin, päättää hän muuttaa orankikaverinsa Aimon kanssa autiolle saarelle. Aimo on hyvä kuuntelija, he puhuvat kukkuloista, valtameristä ja valaista. Kunnes eräänä päivänä saari yhtäkkiä etääntyy muista saarista.”

Kirjan tiedot:
Kirjoittanut ja kuvittanut Maija Hurme, kustantaja Etana Editions, 2018.

ondemand_video

Katso ja kuuntele lukutuokio tästä:

help_outline

Tehtäviä:

Tehtäviä leikki-ikäisille:

 1. Pirkon mielikuvitusystävä tarinassa oli oranssi oranki. Mitä mielikuvitusystävällä tarkoitetaan? Onko sinulla tai vanhemmallasi koskaan ollut mielikuvitusystäviä? Minkälainen ja minkä niminen hän oli, mitä asioita teitte yhdessä? Voitte myös keksiä ja piirtää mielikuvitusystävän tai ottaa heidät leikkiin mukaan. (Kielten rikas maailma, ilmaisun monet muodot)
 2. Tarinassa Pirkko oli äitinsä kanssa viettämässä kaunista päivää rannalla. Vaikka rantakeleihin on vielä aikaa, voitte tehdä hauskat vesileikit esimerkiksi kylpyhuoneeseen! Tehkää pesupäivä leluille. Erilaisilla kipoilla, kupeilla ja elintarvikevärillä saa leikkiin lisää hauskuutta. Nukkeja ja eläimiä pestessä voidaan samalla harjoitella vaikkapa kehonosia. Voitte myös tehdä oman tiedekokeilun pohtimalla eri esineiden avulla, mitkä niistä kelluvat ja mitkä uppoavat vedessä. (Tutkin ja toimin ympäristössäni)

Tehtäviä esiopetukseen:

 1. Pirkolla oli tarinassa paljon kysymyksiä, kuten missä valaat nukkuvat tai kuinka syvä meri on. Mikä juuri sinua mietityttää, mihin kysymykseen sinä haluaisit saada vastauksen? Pohtikaa kysymyksiä ja selvittäkää niihin vastaukset. Voitte myös selvittää Pirkon pohtimiin kysymyksiin vastaukset.
 2. Pirkko seikkaili orankiystävänsä Aimon kanssa mielikuvitusmaailmassa, jossa he muuttivat ikiomalle saarelle. ”Saaressa oli talo, jossa voi asua. Siellä oli kallioita, joille voi kiivetä ja keinu, joka roikkuu oksassa veden päällä. Keinuessa varpaat kastuvat veteen”. Lähtekää omalle mielukuvitusseikailulle! Tehkää esimerkiksi tyynyjen ja peittojen avulla ihana ja pehmoinen loikoilupaikka, jossa voi päästää mielikuvituksen lentoon! Millaiseen mielikuvituspaikkaan seikkailisitte, miltä siellä näyttäisi, kuulostaisi ja tuoksuisi?
  Tutustukaa myös Youtubesta löytyviin Kupariketun rentoutumisharjoituksiin, jotka kuljettavat teidät mielikuvitusmatkalle esimerkiksi Mikä mikä maahan.

Tehtäviä alkuopetukseen:

 1. Kirjassa Pirkko pohti kysymyksiä, kuten miten syvä meri on ja missä valaat nukkuvat. Tiedätkö sinä miten valaat nukkuvat? Mikä on maailman syvin meri tai meren kohta? Kuinka syvä se on? Onko sinulla mielessäsi muita kysymyksiä, joihin haluaisit vastauksen? Pohtikaa kysymyksiä yhdessä aikuisen kanssa ja selvittäkää niihin vastaukset. (Esim. OPS: ympäristöoppi T5)
 2. Pirkko ja Aimo olivat kirjassa saarella, jossa oli talo, kallioita ja keinu. Saaren vieressä oli toinen saari, jonne pääsi hyppimällä kiveltä kivelle. Piirrä kartta, jossa näkyvät kirjan tapahtumapaikat. (Esim. OPS: kuvataide T4)

Tehtäviä 3.-6. -luokkalaisille

 1. Kirjassa kerrottiin: “Pirkko kuljettaa sormea sivun yli, mutta vain viivoja pitkin. Longitudeja ja latitudeja “. Selvitä, mitä tarkoittaa latitude ja longitude? (Esim. OPS: ympäristöoppi T16, englanti T10)
 2. Kirjassa Pirkko mietti mm. sitä, miten syvä meri on ja missä valaat nukkuvat. Tiedätkö sinä miten valaat nukkuvat? Mikä on maailman syvin meri tai meren kohta? Kuinka syvä se on? Ota selvää valaiden nukkumisesta ja meren syvyydestä. (Esim. OPS: ympäristöoppi T15, T16)
 3. Alla olevassa ristikossa on sekä kirjan tarinaan että kirjan aihepiiriin liittyviä sanoja. Lue vihje ja kirjoita vastaus vihjettä vastaavan numeron kohdalle ristikkoon joko vaakaan tai pystyyn. (Esim. OPS: äidinkieli ja kirjallisuus T5, ympäristöoppi T16) Ristikon voit ladata tästä: Ristikko kirjaan Yksinäisten saarten kartasto